//U 2. fazi SME Instrumenta odobren čak 71 projekt

U 2. fazi SME Instrumenta odobren čak 71 projekt

Instrument za mala i srednja poduzeća koji se provodi u okviru programa Obzor 2020. Program je izričito namijenjen mikro, malim i srednjim poduzećima i podupire sve inovativne projekte koji pokazuju visok stupanj razvoja, rasta i internacionalizacije. Cilj programa za MSP je prije svega premostiti jaz između razvoja i istraživanja te komercijalizacije inovacija. Natječaj je strukturiran u 3 faze. Nedavno su bili objavljeni rezultati za 2. fazu. Tko su pobjednici i gdje je Hrvatska?

U drugoj fazi projekta opravdane aktivnosti su testiranje, izrada prototipa, pilot projekata, izrada finalnog proizvoda, analiza tržišta te ostale aktivnosti koje će omogućiti da vaša  inovacija (proizvod, proces, usluga i sl.) dospe u fazu zrelosti za tržište. U slučaju da je potrebno dodatno istraživanje ono je također opravdano i u ovoj fazi.

Na zadnjem prijavnom roku odobren je čak 71 projekt za provedbu inovativnih aktivnosti. Svaki odobreni projekt zaprimio je od pola milijuna do 2,5 milijuna eura bespovratnih sredstava, a projekti iz zdravstvenog sektora nagrađeni su s subvencijama do čak 5 milijuna eura.

Odobreni projekti dolazi iz 22 različite države- najbolje projekte su ovaj put prezentirali Španjolci (19 uspješnih projekata) te Nijemci i Irci (5 uspješnih projekata). Hrvatski projekti se nažalost nisu našla u društvu odobrenih projekta. Najviše odobrenih projekata će se realizirati u sektoru IKT-a i transporta, slijede im sektori niskih ugljičnih emisija i sistema za učinkovitu upotrebu energije. Popis pobjednika: OVDJE

U okviru SME Instrumenta još uvijek je na raspolaganju puno sredstava. Prijaviti se možete u 1. ili u 2. fazu natječaja, intenzitet potpore dostiže 70 % opravdanih troškova projekta.

Sljedeći rokovi za prijavu na 2. fazu su 06. travanj 2017. i 01. lipanj 2017.

Više informacija o natječaju: OVDJE.

Novosti iz sveta nepovratnih sredstev

Novosti iz sveta nepovratnih sredstev Aktualni razpisi: 1 milijon € za 10 inovativnih mladih podjetij! Slovenski podjetniški sklad razpisuje semenski kapital za hitro rast tehnološko zahtevnejših podjetij. Več tukaj. Do 80 % kritja upravičenih stroškov s kreditom P1!Ker za investicije [...]

2018-08-22T07:45:31+00:00