//Savjeti za pripremu dokumentacije kod pridobivanja bespovratnih sredstava za inovacijske, razvojne i istraživače projekte

Savjeti za pripremu dokumentacije kod pridobivanja bespovratnih sredstava za inovacijske, razvojne i istraživače projekte

Polovica kohezijskog razdoblja 2014-2020 je iza nas, kao i polovica raspoloživog crpenja bespovratnih sredstava. Statistički gledano, više od 90% direktnih prijava u Bruxelles je neuspješnih. Glavni razlozi ovih loših rezultata su nedovoljno razrađena tema i neodgovarajuće pripremljena prijavna dokumentacija.

Želimo vam dati nekoliko savjeta koji proizlaze iz pozitivnih iskustva, a mogu vam pomoći prilikom vaše prijave. Praksa pokazuje kako su najjednostavniji dijelovi natječajne dokumentacije oni koji su loše pripremljeni.

1. Je li natječaj primjeren za vas?

Prije nego se odlučite prijaviti na natječaj, pročitajte osnovne uvjete i pažljivo provjerite ciljeve, potom razmislite je li vaš projekt u skladu s time. Ukratko, kako biste zadovoljili osnovne ciljeve trebate:

  • Inovativnu ideju,

  • Potencijal za plasiranje na nova tržišta ili postići revoluciju na postojećim,

  • Jasne ambicije za rast na međunarodnoj razini,

  • Dokazano znanje o ciljanom tržištu i dobro razrađen poslovni nacrt.

2. Pišite za ocjenjivača – uvjerite ga da „uloži“ bespovratna sredstva u vaš projekt

Morate znati kako ocjenjivači nisu upoznati sa specifikum vašeg rada. Stoga, neka projekt bude napisan za njih. Vaš projekt će biti pregledan iz različitih gledišta: tehnologija, tržišno znanje, komercijalizacija i financijski tok. Uzimaju se u obzir tri mjerila: utjecaj projekta, inovacijska rješenja i izvedba projekta.

Utjecaj projekta – morate dokazati kako će vaš projekt omogućiti veće prihode i nova radna mjesta. Kakva je trenutačna tržišna situacija na ciljanom tržištu? Navedite konkretne i realistične podatke. Poželjno je prikazati barem 3-godišnju projekciju opsega prodaje nakon konačnog sufinanciranja projekta te planirana dodatna zaposlenja. Ključno je dokazati kako vaš projekt ima europski ili međunarodnu širinu, odnosno kako se želite proširiti i na strana tržišta, u suprotnom vaš projekt neće poduprijeti.

Inovativnost projekta – ocjenjivača morate uvjeriti kako je vaš proizvod, proces ili usluga novitet na tržištu, kako može utjecati na dinamiku tržišta te možda utječe na rješavanje određenih društvenih izazova. Pokažite dodanu vrijednost vaše projektne ideje, objasnite zašto je vaš projekt izvedljiv ili bolji od postojećeg rješenja na tržištu. Kad pišete o mogućnostima koje nudi vaš projekt ne zaboravite spomenuti kako razumijete rizike koje pridonosi izvedba projekta.

Izvedba projekta – ocjenjivača morate uvjeriti kako je vaš projekt moguće realizirati. Opišite svoju tehničku i komercijalnu sposobnost. Boduje se i vjerodostojnost vašeg tima te poslovnog nacrta. Budite realni kada je u pitanju vremenski okvir troškova koje namjeravate potrošiti za projekt. Ako su vam u sklopu projekta potrebni partneri s dobrim kompetencijama, s kojim vaše poduzeće ne raspolaže – objasnite kako vanjski partner pridonosi vašem projektu te koje će aktivnosti pokrivati.

3. Prvi dojam puno znači

Kažu kao prvi dojam ne možeš napraviti dva puta, stoga prilikom pisanja projekta razmislite o zanimljivom i upečatljivom nazivu i napišite privlačan sažetak. Ta dva elementa utječu na prvi dojam koji će steći ocjenjivači o projektnom prijedlogu. Uzmite vremena za pregled konačne prijave te je po potrebi dopunite, pogledajte gramatičke greške i sl.

Najvažnije je da si za pisanje projektne dokumentacije uzmete vremena – budite dosljedni i točni prilikom definiranja aktivnosti, a zadržite realan pogled na troškove. S malo truda se možete i vi pridružiti projektima koju su uspješno pridobili bespovratna sredstva.

Pripremila:

Kristina Kočet Hudrap,

direktorica Tiko Pro d.o.o.

Novosti iz sveta nepovratnih sredstev

Novosti iz sveta nepovratnih sredstev Aktualni razpisi: 1 milijon € za 10 inovativnih mladih podjetij! Slovenski podjetniški sklad razpisuje semenski kapital za hitro rast tehnološko zahtevnejših podjetij. Več tukaj. Do 80 % kritja upravičenih stroškov s kreditom P1!Ker za investicije [...]

2018-08-22T11:12:30+00:00