//Priča o uspjehu na natječaju SME Instrument 2. faza

Priča o uspjehu na natječaju SME Instrument 2. faza

ACME, fly with me, fly with ACME

Tiko Pro s ponosom obavještava da je dio još jedne uspješne priče u okviru programa Horizon 2020. ACME je prototip zrakoplovnog sjedala nove generacije koji je oduševio evaluatore 2. faze SME Instrumenta. Pobjednik je slovenska tvrtka Vanema d.o.o. Projektni prijedlog za ACME je dobio 14,03 bodova od ukupnih 15. Odobreno mu je 2,49 milijuna EUR (70 % sufinanciranje), a ukupni troškovi projekta ocijenjeni su na 3,5 milijuna EUR.

ACME projekt

Glavni trend u zrakoplovnoj industriji je smanjenje težine zrakoplova, posljedično smanjenje potrošnje goriva, štetnih ugljičnih emisija i operativnih troškova. U zrakoplovstvu se razvojne smjernice fokusiraju prvenstveno na lakše materijale koji su karakteristično slični postojećim. Izazov projekta je razvoj zrakoplovnih sjedala koji su udobni i za izradu kojih se potroši manje materijala – smanji se i težina zrakoplova.

Vanemina Octaspring tehnologija (pjenasta opruga) povećava udobnost sjedala i istovremeno smanjuje njegovu težinu. Kod prezentacije prototipa na prošlogodišnjem Expo-tu u Hamburgu, Airbus je izrazio veliki interes za rješenje. Vanema se je stoga odlučila za prijavu na IRI projekt unutar programa Horizon 2020 – SME Instrument, 2. faza. Glavni cilj projekta je nastaviti s razvojem prototipa i osigurati proizvod pogodan za uspješno pozicioniranje na tržištu.

Tiko Pro (info@tiko-pro.hr), iskusni voditelj pripreme i provedbe EU projekata, istovremeno je prepoznao inovacijski potencijal te je u cijelom procesu do prijave projekta nudio potporu Vanemi. Naša suradnja se nastavlja i u budućim fazama implementacije projekta. Inovacija, njezin tržišni potencijal i implementacijski plan su ključni aspekti uspjeha na natječaju. Ugovor s Europskom komisijom je već potpisan i implementacija projekta je započeta. Prototip sjedala te njegove prednosti za zrakoplovnu industriju i putnike osvojili su i prestižnu internacionalnu nagradu Crystal Cabin Award za izvrsnost u inovativnom zrakoplovnom interijeru. Rješenje je pobijedilo u kategoriji materijali i komponente. 

Tražite pomoć u razvoju svoje ideje? Kontaktirajte nas na info@tiko-pro.hr.

Novosti iz sveta nepovratnih sredstev

Novosti iz sveta nepovratnih sredstev Aktualni razpisi: 1 milijon € za 10 inovativnih mladih podjetij! Slovenski podjetniški sklad razpisuje semenski kapital za hitro rast tehnološko zahtevnejših podjetij. Več tukaj. Do 80 % kritja upravičenih stroškov s kreditom P1!Ker za investicije [...]

2018-08-22T08:29:32+00:00