//Povoljnim financijskim instrumentima do harmonične melodije vašeg poslovanja

Povoljnim financijskim instrumentima do harmonične melodije vašeg poslovanja

O ESIF zajmovima i HAMAG-BICRO jamstvima 

Ex ante analizom koju je provelo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije ustanovljena je potreba za jačanjem sektora poduzetništva – gospodarstva i energetske učinkovitosti. Samim time na tržište su plasirani potpuno novi financijski instrumenti, a oni vama već poznati, znatno su poboljšani. Radi se o kreditima i jamstvima, savršenim supružnicima bespovratnih sredstava.

ESIF zajmovi

Republika Hrvatska već je prošle godine započela s rasterećenjem državnog proračuna. Budget za navedene financijske instrumente postepeno će se osiguravati isključivo iz EU fondova. Potaknuta svojim uštedama, Hrvatska je već prošle godine objavom natječaja za ESIF mikro i male zajmove pomazila i poduzetnike.

Povoljni krediti s cca. 1.5% kamatnim stopama još uvijek su "tražena roba". Na HAMAG-BICRO-u napominju da je interes za navedene zajmove jako velik. Iz istog razloga su osigurali dodatnih 20 milijuna HRK koji bi trebali biti na raspolaganju okvirno do kraja 2017. godine. Evidentno je jedno – ukoliko bi željeli koristiti navedene zajmove, svakako morate što prije započeti s pripremom prijavne dokumentacije. I još jedna dobra vijest. Evalvacija projektnih prijedloga za ESIF zajmove je relativno kratka, odobrenje kredita obično kreće već u roku od 1-2 mjeseca.

Više informacija: ESIF ZAJMOVI

U lipnju dolaze i novi HBOR krediti – ESIF krediti za rast i razvoj. Indikacije su da će korištenje ovih kredita biti rezervirano za poduzetnike koji posluje više od 2 godine. Riječ je o dugoročnim kreditima (do 12 godina otplate i do 2 godine počeka, a za turističke projekte do 17 godina otplate i do 4 godine počeka). Opravdani troškovi biti će prvenstveno ulaganje u dugotrajnu materijalnu imovinu, a omogućiti će se i financiranje projekata koji uključuju kombinaciju nabavke osnovnih sredstava i obratnih sredstava.

Kod provedbe ESIF kredita za rast i razvoj, HBOR će sudjelovati s poslovnim bankama koje su bile odabrane putem javne nabave – Erste banka, Zagrebačka banka i Privredna banka Zagreb. Kamatna stopa kredita će se definirati naknadno i predstavljati će ponderiranu vrijednost 0% kamatne stope koju nudi HBOR i kamatne stope komercijalne banke (okvirna vrijednost finalne kamatne stope trebala bi biti 1-2%). Dok je u postojećim HBOR-ovim programima kreditiranja od ključne važnosti bonitetna ocjena prijavitelja (striktni kriteriji često čak i onemogućavaju prijavu), nadolazeći ESIF krediti će se prvenstveno odobravati za dobre ideje, time će se smanjiti važnost bonitetne ocjene u evaluacijskom procesu.

Više informacija: ESIF KREDITI ZA RAST I RAZVOJ

HAMAG-BICRO jamstva

Pozitivne promjene doletjele su i sektor HAMAG-BICRO jamstava. Primjerice, do sada je HAMAG-BICRO nudio jamstva u visini do 50% vrijednosti kredita. Iznos pojedinačnih jamstava trenutno je povećan na 80% vrijednosti kredita u slučaju kreditiranja investicija i na 65% vrijednosti kredita u slučaju kreditiranja obrtnih sredstava. Isto tako su u najavi i portfeljna jamstva. 5 financijskih institucija koje će biti odabrane putem javne nabave će na jednom mjestu nuditi i povoljne kredite i jamstva. Rezultat će biti smanjenje obujma dokumentacije projektne prijave i skraćenje procedura odobravanja kredita. Otvaranje ovog natječaja očekuje se sredinom godine.

Više informacija: HAMAG-BICRO JAMSTVA

Vaši konkurenti već koriste poticaje – zašto ih ne bi i vi? Kontaktirajte nas na 01/7987-395 ili na info@tiko-pro.hr.

Novosti iz sveta nepovratnih sredstev

Novosti iz sveta nepovratnih sredstev Aktualni razpisi: 1 milijon € za 10 inovativnih mladih podjetij! Slovenski podjetniški sklad razpisuje semenski kapital za hitro rast tehnološko zahtevnejših podjetij. Več tukaj. Do 80 % kritja upravičenih stroškov s kreditom P1!Ker za investicije [...]

2018-08-22T07:57:36+00:00