//Energetska učinkovitost i obnovljivi izvori energije u proizvodnji – kako osigurati bespovratna sredstva?

Energetska učinkovitost i obnovljivi izvori energije u proizvodnji – kako osigurati bespovratna sredstva?

a u Zagrebu

Početkom prošlog tjedna Ministarstvo zaštite okoliša i energetike objavilo je natječaj za poticanje ulaganja u energetsku učinkovitost i OIE. Provjerili smo dokumentaciju, Ministarstvo nam je odgovorilo na neka dodatna pitanja, prerešetali smo i arhivu naših već odobrenih projekata. Ključne zaključke koji će vam razjasniti kakvim projektima će odobravati sufinanciranje donosimo u nastavku.

Opravdanost prijavitelja vezana je na registriranu djelatnost.

Najprije nekoliko riječi o uvjetima prijave. Vrata su ovim natječajem otvorena brojnim privatnim poduzećima svih veličina (tko točno pripada u tu skupinu možete pogledati u NKD 2007, opravdano je područje B – odjeljak 05-09; područje C – odjeljak 13-33). Donosimo i dobre vijesti za prijavitelje iz sektora turizma i usluga – natječaj sličan ovome bi se trebao otvoriti do kraja godine. Provjerite kakvi uvjeti će se odnositi na vaše prijave OVDJE.

U sklopu natječaja je objavljen i detaljan popis opravdanih troškova. Recimo, opravdane aktivnosti bi bile zamjena unutarnje rasvjete učinkovitijom, korištenje sunca ili vjetra kao jednog od izvora dobivanja energije, uvođenje učinkovitijih elektromotornih pogona… Provjerite prihvatljivost troškova OVDJE.

Ukoliko vaše poduzeće ima registriranu djelatnost unazad najmanje godinu dana, ima najmanje 1 zaposlenog u mjesecu koji prethodi mjesecu predaje projektnog prijedloga te niste u poteškoćama (trebate li pomoć oko provjere financijske prihvatljivosti koja je ovaj put malo kompleksnije definirana, pišite nam OVDJE), idealan ste kandidat za natječaj.

Ukoliko ste veliko poduzeće tada vam je potreban provedeni energetski pregled ili posjedovanje ISO 50001 certifikata.

Koje su prihvatljive mjere ulaganja, možete provjeriti OVDJE.

Mogućnosti za dobivanje sredstava možete provjeriti već prije prijave.

Vaš projekt će se vrednovati s više bodova ako ostvarite znatne uštede novim ulaganjima u proizvodni pogon, energetsku obnovu zgrade ili korištenjem novih obnovljivih izvora energije kojima biste postigli smanjenje isporučene energije. Konkretnije, ako je ušteda isporučene energije u proizvodnom pogonu veća, dobiti ćete veći broj bodova, isto tako veće smanjenje isporučene energije zbog korištenja obnovljivih izvora energije nosi sa sobom veći broj bodova u fazi evaluacije projekta.

Nadalje, povećanju broja bodova pridonosi i godina izgradnje proizvodnog pogona tj. što je zgrada starija, povećava se mogućnost odobrenja projekta. Projekt će steći veći broj bodova, ako istim mislite provesti veći broj mjera u zgradama proizvodnog pogona, te ako nakon provedbe aktivnosti energetske obnove smanjujete emisije CO2. Natječajem se potiče i realizacija navedenih mjera na lokacijama u Republici Hrvatskoj koja su slabije razvijena, s ciljem ojačanja i razvitka istih, iako to nije kriterij da bi ste se prijavili na natječaj.

Do 20 milijuna kn subvencije je na raspolaganju samo do sredine sijećnja 2018.!

Vaš projekt može biti poduprijet s bespovratnim iznosom od velikih 350.000,00 kn do 20.000.000,00 kn, ukoliko zadovoljavate određenim kriterijima predviđenim natječajem. Natječaj je otvoren 10.11.2017. te su prijave moguće do 17.1.2018.

Ovim natječajem imate mogućnost sufinanciranja naših usluga, kao i usluga projektanata koji trebaju obaviti izračun ušteda. Tiko Pro ima dobro razvijenu partnersku mrežu tako da se ne brinite, možemo vas povezati s najboljim projektantima koji će vam rado pomoći. Isto tako, mogu se sufinancirati troškovi zaposlenih koji će raditi na prijavljenom projektu, i to čak do 31.12.2020. godine do kad traje razdoblje prijvatljivosti projektnih izdataka. Opravdani su i troškovi nastali prije predaje projekta, što je izuzetno bitno zato što u velikom broju natječaja isto nije omogućeno.

Nadamo se da smo vam predstavili prednosti koje donosi natječaj. Razmatrate prijavu? Obratite nam se na +385 (0)99 33 47 004 ili na info@tiko-pro.hr!

Tea Markotić i Sandra Dudaš,

Tiko Pro d.o.o.

Novosti iz sveta nepovratnih sredstev

Novosti iz sveta nepovratnih sredstev Aktualni razpisi: 1 milijon € za 10 inovativnih mladih podjetij! Slovenski podjetniški sklad razpisuje semenski kapital za hitro rast tehnološko zahtevnejših podjetij. Več tukaj. Do 80 % kritja upravičenih stroškov s kreditom P1!Ker za investicije [...]

2018-08-22T10:23:48+00:00